söndag, maj 27, 2012

Veckans vego: Wraps med mango och avokado

Somrigaste maten i mannaminne: Wraps fyllda med röra på mango, avokado, tomater och så där. Med citron och vitlök i dressingen. Blir gott, jag svär! Till och med sådana som inte gillar frukt i mat får i sig mangon utan större knot.

Till 4 personer behöver du:

8 tortillasbröd
2 avokados
2 mangos
3 tomater
1 rödlök
2 nävar sallad av något slag (maché är gott)
1 burk kidneybönor
Saften från en citron
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
Salt
Peppar

Så här gör du:
1. Hacka avokado, mango, rödlök och tomater.
2. Skölj av kidneybönorna.
3. Lägg alltihop i en skål, och blanda i salladen.
4. Rör ihop olivolja och citronsaften. Pressa i en vitlöksklyfta.
5. Häll dressingen över alla grönsakerna och rör runt.
6. Salta och peppra.
7. Gör wraps. Ät!

onsdag, maj 23, 2012

Mmm... gäng.

Ikväll: Är nåt så jävulskt nöjd över att ha dragit igång en skrivcirkel med ett helt gäng andra författare. Speciellt eftersom skrivcirkeln inte skriver ett enda dugg när vi ses, utan bara pratar om det. Och så dricker vi vin. Mmm... prata. Mmm... dricka vin.

Hittills har vi haft en (1) träff. Jag tänker nu sticka ut hakan och säga att det var en succéträff. Uttalandet kan grunda sig på det faktum att vi hade sjukt trevligt. Eller på det faktum att jag bestämde mig för att dricka vin till middag. Ingen vet.

Oavsett vilket: YEJ!

Jag har ett författargäng. Som jag har längtat.

Stora bokbytardagen

På fredag är det "Stora bokbytardagen", och det betyder att man kan gå till lite olika platser (se hemsidan jag nyss länkade till) runt om i landet, ta med sig en bok man vill byta bort, och få med sig en annan hem. Tanken är att så många som möjligt ska träffas, ge varandra boktips, och uppmuntra till läsning. Kul grej!

I Stockholm kan man förslagsvis komma till Sergels torg (Kulturhuset). Där kan man, förutom att byta böcker med andra glada personer, också lyssna på korta intervjuer med författare i ett intervjumaraton. Till exempel mig! Och många fler!

Klockan 15.00 drar författarmaratonet med barn/ungdomsboksförfattarna igång. (Tror det blir samma med vuxenboksförfattare senare, men vet inte detaljer.)

Ta med dig en bok som du vill byta bort och kom dit, vetja! Superbra sätt att mingla runt lite med andra personer som gillar böcker, och få nytillskott i bokhyllan utan att det kostar en spänn.

onsdag, maj 16, 2012

Bollebygdiska, är det ett ord? Borde det vara.

Förra gången jag var i Bollebygd och gjorde författarbesök skrev jag ett blogginlägg efteråt som gjorde bambapersonalen* så glada att de enligt uppgift satte upp inlägget på väggen. Så nu känner jag pressen. Men som tur är för både mig och bambapersonalen i Bollebygd kan jag konstatera att jag gillade den vegetariska maten väldigt mycket! Idag också.

Och eleverna var också fina, för den delen.

Har nu pratat med samtliga åttor (idag) och samtliga nior (i höstas) på denna ort. Man skulle därmed kunna konstatera att Bollebygd ligger väldigt bra till i statistiken kring orter med hög andel ungdomar som läst åtminstone delar av mina böcker. Trea, skulle jag tro. Efter Växjö (tvåa) och Borgholm (etta). Trevliga ställen, samtliga. Sa hon, helt apropå inget.

*Men alltså, det heter så på bollebygdiska, tror jag. Även om jag nu hellre skulle kalla den där bamban för matsal själv.

måndag, maj 14, 2012

Skrivkurser - save the dates

Idag har jag och Johanna planerat för den där skrivkursen för nybörjare som vi pratade om för ett tag sedan, om ni minns? Och bestämt datum! Det blir skrivkurs för nybörjare den 1-2 september (i Stockholm), och den kommer att kosta 1800 kronor. Skriv upp datumet nu, om ni är sugna på att gå!

Vi kommer också att ha en kvällskurs där vi kokar ner innehållet från dag 2 i kursen som vi haft för folk som redan skriver till några timmars föreläsning. "Så gör du när ditt manus är klart" - om hur man vet när manuset är klart att skickas, vart man skickar, följebrev, refuseringar, och arbetet på förlaget. Den kvällskursen blir den 4 september, och den kommer att kosta 750 kronor.

Mer information om kursernas innehåll och upplägg kommer, det här är bara så att ni i god tid ska veta när de går av stapeln. 

Men vill ni vara helt säkra på att få plats, och boka på direkten, så går det så klart bra. Då mejlar ni mejlaintenu@gmail.com, så får ni veta hur bokningen går till.

Hoppas vi ses!

måndag, maj 07, 2012

Frågor om författargrejen

En väldigt smickrande grej är att det börjar trilla in fler och fler frågor från högstadieelever som ska göra skolarbeten om författare och har valt mig. Fatta! Valt mig! De vill veta hur min barndom var, och sånt. Och om jag har något budskap i mina böcker.

Eftersom det tar mig cirka tusen år att svara (Min barndom, säger du? Den var väl... eh... bra?) har jag satt ihop en sida här på bloggen nu med FAQ och svar. Och lite länkar till ställen där jag skrivit om skrivande.

Här! Hittar man den sidan.

Slit den med hälsan, högstadiekids.

Kom till Akademibokhandeln!

Imorgon klockan 18.00 (tisdag 8 maj) pratar jag och Susanna Hellsing på Akademibokhandeln City i Stockholm (Mäster Samuelsgatan) om bilderböcker från 50-, 60- och 70-talet. Om "Historien om Någon", "Krakel köper en klubba", "Gertrud på daghem" "Det underbara trädet", "Sprätten satt på toaletten" och "Allra käraste syster", till exempel. Och om trender och tidstypiska detaljer i böckerna från respektive årstionde. Kom och lyssna! Gratis, öppet för alla, och mysigt. 


Veckans vego: Burgare med pesto och ost

Det är svårt att göra biffar och burgare och sånt där på quornfärs eller sojafärs och få dem att hålla ihop i stekpannan. Believe you me, jag har testat tusen gånger. Men de här burgarna! Helt magiska. Håller ihop, blir asgoda, inte det minsta torra och trista. Jag tycker de blir godast på quornfärs, för jag gillar quorn bättre än soja, men båda funkar.

Du behöver (till 6 burgare):
300 g quornfärs/sojafärs
2 ägg
4 msk potatismjöl
1 dl riven ost
1/2 dl matlagningsgrädde
1 hackad vitlöksklyfta
2 krm salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk chiliflakes eller paprikakrydda
1 msk pesto
olja att steka i
hamburgerbröd
god dressing, t ex mosad avokado blandad med gräddfil, pressad vitlök och lite örtsalt
tomater, rucola, rödlök eller annat gott

Gör så här:
1. Lägg quornfärsen i en bunke.
2. Knäck i äggen, tillsätt potatismjölet och övriga ingredienser och rör om så att allt blandar sig.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna, klicka i färsen till hamburgare, 1-2 cm höga, och stek ett par minuter på vardera sida.
5. Skär grönsakerna, bygg hamburgaren som du som du vill ha den.
6. Ät.

Recensioner och sånt

Jag påbörjade en lista häromdagen med länkar till recensioner av "Allt jag säger är sant", mest för att själv ha dem samlade någonstans. Och, alltså! Jag är så himla glad för att det skrivs om den! Och för att det skrivs så fina grejer! Hojta gärna om du/någon du vet skrivit en recension som jag missat ta med på listan, så uppdaterar jag efter hand.

Recensioner i gammelmedia:
Svenska Dagbladet (spoileralert!)
Smålandsposten
Sundsvalls tidning 
Magnus Utvik recenserar i Gomorron Sverige


Recensioner på bloggar/webb:
Boksnack
Bokfreak
Andreas bokblogg
Boksynt
Litteraturmagazinet
Barnboksprat
Milnerbibblan
Enligt O
Malins bokblogg
Tonårsboken
Bokgalleriet
En bok om dagen
Barn & ungdomsbokbloggen
Bokcirkus
Dagens bok
Bokmamma
BibliotekMitt
Biblioteksbubbel
Tornedarling
Boktipsbloggen
I bokens värld är allting möjligt
I'm winning you with words
Tinis
Bibli
Annas resa
Recenzion
Stardustan
Bokboxen
Sofies bokblogg
Kulturkoftan
Bokclara
Bokomaten
Bookbirds
Bokträdet
Flaskposten 
Boksnack
Mina bibliotek
Täby bibliotek
Ylvas läsdagbok
Bokbabbel
Haganäs bibliotek
Bokbiten
Fiktiviteter
Bokugglan
Flisans boktips
Linje 500
Ge oss boken
Boknea
En plats i bokhyllan
No absolute truth
Besattheten
Tid för en bok
Janas bokhylla 
Kusiin Vitamin
Bibliotekskatten

fredag, maj 04, 2012

Hörde ni startskottet?

Idag har jag påbörjat planeringen av vad som eventuellt kan ska komma att bli min tredje roman så småningom.

- PLATS FÖR APPLÅDER -

Det betyder förvisso ingenting, eftersom uppskattningsvis 99% av arbetet återstår, och risken att jag ändrar mig/kommer av mig/byter spår under de närmsta veckorna är ungefär lika stor, men! Eftersom jag är så till den milda grad korkad att jag tror på allt som står i den här bloggen så skriver jag det ändå: Idag har jag bestämt vad nästa bok ska handla om och öppnat ett nytt worddokument och börjat. Fullständig övertygelse än så länge: Den kommer bli fan-tas-tisk.

Mvh
Ontopoftheworld_80