torsdag, maj 31, 2012

En annan grej först bara...

... The Killing. Ameh, så sjukt bra serie! Och spännande. Och snygg. Bet nyss ner halva mina nymålade naglar för att det är så sabla nervigt. Älskar skiten.

Check, check och check!

Sådär, ja! Nu är all tvätt tvättad. (Det blev elva maskiner totalt. Och botten på de vita tvättkorgarna visade sig vara... tadaa! Vita. Kunde man ju räknat ut.) Lägenheten skinande ren. Väskorna packade. Barnen badade. Naglarna målade. Och taxin bokad.

Nu jädrar! Nu åker vi faktiskt snart. Vem kunde ana det när vi satt där och velade vid datorn och letade boende och flygbiljetter och allt verkade oöverstigligt svårt och dyrt och jobbigt för några månader sedan? Inte jag.

Håll en tumme för att jag vaknar och känner mig som den bästa sortens cirkusapa imorgon, så jag pallar att underhålla två kids på planet i nio timmar, will you?

onsdag, maj 30, 2012

Rafflande en onsdag

Blir detta dagen då Bjärbo/Edmans slutligen skådar botten på tvättkorgarna? Oddsen talar för. Är inne på åttonde maskinen and counting, och har tvättid i tre timmar till.

tisdag, maj 29, 2012

Ledig. LEDIG! Ledig?

Pris ske lov! Samtliga akuta jobbgrejer på Att Göra Innan Vi Åker-listan är avbockade, skrivbordet är rensat, inboxen är tömd och kontorsträskorna uppställda på skohyllan för sommarvila. Nu ska jag vara ledig i en evighet. LEDIG!

Åtminstone är det min målsättning att jag ska vara det. Ledig, alltså. Vi får väl se hur det blir. I vanliga fall när jag är "ledig" nu för tiden så är jag det nämligen med ett öga sneglandes mot inboxen, ryggen rak och ögonen lätt uppspärrade, käckt mumlandes på något som låter misstänkt likt ALLTID REDO!

Man kan säga att det är en av baksidorna med att vara frilansare. 

Men nu tänker vi inte på baksidor, okej? Baksidor är för töntar. Det finns ju nämligen framsidor också, som är mycket roligare att fokusera på. En av dem är till exempel att det är möjligt att bestämma att man ska åka till New York i en månad, bara så där. Och vara ledig. Och när man kommer hem från den månaden kan man bestämma att man får åka till landet i flera veckor till. Och vara ledig. Eller "ledig". Eller hur det nu blir. Solbränd lär jag i alla fall bli, oavsett.

Så: Adjö på dig, kontoret! Vi ses i augusti. Då är det du, jag och några strategiskt sparade knäckebröd som jag lämnat i köksskåpet, tills typ döden skiljer oss åt. Okej? Okej.

Lisas läsdagbok: Jellicoe road

Idag skriver jag i Svenska Dagbladet om Melina Marchettas "Jellicoe Road", och tar verkligen i från tårna.

Här kan du läsa! 

Förutom allt det som står i texten så tycker jag att översättningen funkar bra också. Det var inte riktigt lika magiskt att läsa den på svenska som jag tyckte det var att läsa den på engelska, men det kan nog egentligen lika gärna bero på att jag visste hur det skulle gå den här gången.

Å, den är så bra den här boken. Alla måste läsa! Passar vana tonårsläsare och/eller vuxna. Och ja, inledningen är förvirrande och svår, men ge inte upp, läs vidare ändå, du kommer fatta sen, och då kommer det att vara så sju-uu-uu-kt värt det.

Det här är verkligen en av de bästa ungdomsböckerna jag läst.

måndag, maj 28, 2012

Precis vad jag behövde

Idag jobbar jag min näst sista dag på cirka sextusenfemhundratrettiosjutton veckor. Förutom att det betyder att jag alldeles strax ska vara ledig sextusenfemhundratrettiosjutton veckor (yej!), så innebär det också att jag har cirka sextusenfemhundratrettiosjutton saker att hinna göra klart inför denna ledighet (bu!). På två dagar.

Vill ni veta hur mitt skratt lät när internet slutade funka på kontoret i morse, och Comhems besked var att det låg nere i hela huset av "oklar anledning"? Så här lät det: Hysteriskt.

Om ni ursäktar mig lite nu så ska jag lägga mig och autistvagga under skrivbordet en stund.

Hörs sen!

söndag, maj 27, 2012

Om en liten vecka är vi där. Då kommer jag att vara sjukt nöjd.

Om fem dagar åker vi till New York och stannar i en månad.

New York.

En månad.

Jag upprepar det inte för att skryta eller så, jag upprepar det för att min lilla, lilla hjärna ska förstå. Om man ska döma av min stressnivå verkar det nämligen som om jag totalt glömt att det är just New York vi ska till (en civiliserad storstad i ett land som inte är helt olikt det jag redan bor i), och att vi ska vara där i några veckor. Jag beter mig som om vi ska åka till en hydda i någon avlägsen djungel någonstans. Och stanna resten av livet.

Alltså! Förstår ni hur genomtänkt man måste vara med sin packning om man ska åka till en hydda i en djungel och stanna i resten av livet? Och ha med sig två små barn?

DU KÄRE VÄRLD, mina nerver.

Note to self 1: Köp papperspåsar. 
Note to self 2: Andas i dem.

Det blir bra det här.

Veckans vego: Wraps med mango och avokado

Somrigaste maten i mannaminne: Wraps fyllda med röra på mango, avokado, tomater och så där. Med citron och vitlök i dressingen. Blir gott, jag svär! Till och med sådana som inte gillar frukt i mat får i sig mangon utan större knot.

Till 4 personer behöver du:

8 tortillasbröd
2 avokados
2 mangos
3 tomater
1 rödlök
2 nävar sallad av något slag (maché är gott)
1 burk kidneybönor
Saften från en citron
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
Salt
Peppar

Så här gör du:
1. Hacka avokado, mango, rödlök och tomater.
2. Skölj av kidneybönorna.
3. Lägg alltihop i en skål, och blanda i salladen.
4. Rör ihop olivolja och citronsaften. Pressa i en vitlöksklyfta.
5. Häll dressingen över alla grönsakerna och rör runt.
6. Salta och peppra.
7. Gör wraps. Ät!

lördag, maj 26, 2012

I'm alive! Godnatt.

Det blev ett fint KP-kalas, det blev det faktiskt. Barnen gjorde pins för brinnande livet, pysslade ihop födelsedagshälsningar till tidningen, rev av dansnummer på den öppna scenen, åt popcorn, gick tipspromenad, fick autografer, ställde sina Kropp & Knopp-frågor direkt till experten, deltog i tecknarskolor och var glada. Själv är jag trött nu. Men jag överlevde! Det trodde jag knappt i torsdags när vi höll på med förberedelserna och det var en ziljard saker kvar att fixa och inga dagar kvar att fixa dem på.

Och jag fick dessutom vara KP-Lisa för en dag igen. Det är verkligen inte fy skam.

KP 120 år

Idag firar Kamratposten sin 120-årsdag på Skansen. 120 år! Det får man ändå säga är en respektabel ålder.

Själv ska jag stå på Skansen hela dagen och rodda kalaset. Trycka pins, pyssla, lyssna på Kropp & Knopp live, delta i tecknarskolor, käka popcorn. Eller ja, jag ska väl i ärlighetens namn kanske inte göra alla sakerna själv. Mest se till så kids som kommer dit kan göra dem. Det ska bli kul! Och också: lite (väl?) spännande. För... kommer det 100 barn? 1000? 4000? Ingen vet riktigt.

Men jag lär ju märka det snart.

torsdag, maj 24, 2012

Datorlös en torsdag

Hej. Min kille har snott alla husets datorer och dragit iväg på jobb och jag hatar att blogga från mobilen och har en bok att läsa och några framstädade praliner att äta och ett badkar att hänga i, så natti natti på er, vi får höras en annan dag. Hej då.

onsdag, maj 23, 2012

Mmm... gäng.

Ikväll: Är nåt så jävulskt nöjd över att ha dragit igång en skrivcirkel med ett helt gäng andra författare. Speciellt eftersom skrivcirkeln inte skriver ett enda dugg när vi ses, utan bara pratar om det. Och så dricker vi vin. Mmm... prata. Mmm... dricka vin.

Hittills har vi haft en (1) träff. Jag tänker nu sticka ut hakan och säga att det var en succéträff. Uttalandet kan grunda sig på det faktum att vi hade sjukt trevligt. Eller på det faktum att jag bestämde mig för att dricka vin till middag. Ingen vet.

Oavsett vilket: YEJ!

Jag har ett författargäng. Som jag har längtat.

Greys Anatomy - det spoilerfyllda terapiinlägget

Okej, hej.

Igår kväll såg jag säsongsavslutningen på Greys anatomy. Vi snackar alltså S08E24. (Ja, jag har sett åtta säsonger. Ja, jag är kanske störd.) Och... alltså. JAG BEHÖVER TERAPI! Samtal i smågrupper, axlar att gråta ut mot, stöd.

Finns det någon mer som hänger här som känner samma? Kan vi snälla samlas i kommentarsfältet här nedanför och prata? Och kan alla ni som inte vill veta vad som händer hålla er borta, så att vi kan spoila bäst vi vill utan att åka på däng?

Bra, fint, vi säger så, tack.

Jag tar med resorb och näsdukar, så ses vi i kommentarsfältet snart.

OBS! LÄS INTE KOMMENTARERNA OM NI INTE VILL HA SPOILERS!

Stora bokbytardagen

På fredag är det "Stora bokbytardagen", och det betyder att man kan gå till lite olika platser (se hemsidan jag nyss länkade till) runt om i landet, ta med sig en bok man vill byta bort, och få med sig en annan hem. Tanken är att så många som möjligt ska träffas, ge varandra boktips, och uppmuntra till läsning. Kul grej!

I Stockholm kan man förslagsvis komma till Sergels torg (Kulturhuset). Där kan man, förutom att byta böcker med andra glada personer, också lyssna på korta intervjuer med författare i ett intervjumaraton. Till exempel mig! Och många fler!

Klockan 15.00 drar författarmaratonet med barn/ungdomsboksförfattarna igång. (Tror det blir samma med vuxenboksförfattare senare, men vet inte detaljer.)

Ta med dig en bok som du vill byta bort och kom dit, vetja! Superbra sätt att mingla runt lite med andra personer som gillar böcker, och få nytillskott i bokhyllan utan att det kostar en spänn.

tisdag, maj 22, 2012

Just nu i Örnsbronx

Klockan 22.34: En till mig närstående vuxen person gick just och hämtade ett till mig närstående barns spargris, länsade den på några tior, och gick för att köpa Pringleschips.

- Du snor pengar av barnen för att köpa chips?
- Ja. Jag är desperat.

KATCHING! Så var ett nytt lågvattenmärke uppnått även denna dag.

De kommer att vara så fina. Och jag kommer att vara så långt borta.

Vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till det faktum att jag blivit någon slags crazy blomlady och gick omkring i trädgården på torpet och liksom klappade på knoppar och pratade med växter nu i helgen. Men, men. Jag antar att jag bara får leva med det. JAG ÄLSKAR MINA BLOMMOR! There, I said it.

Ni förstår, det är så sorgligt. Jag kommer att missa hela pionblomningen i år. Det kommer väl antagligen inte gå någon nöd på vare sig mig eller pioner när jag är i New York och förlustar mig, men det är ändå mycket bittert  att se di dära små knopparna och bara: Hade varit kul att lära känna dig, pionen lille, men nä. När jag kommer hit nästa gång är du nog redan död.

Hur onormalt är det att lägga till "OBS! TA HAND OM MINA PIONER! VÅRDA DEM SOM OM DE VORE DINA BARN!" längst ner på lappen till hyresgästerna som ska hänga i torpet när vi inte är där? Jag tänker: Ganska onormalt. Men å andra sidan står det ju saker ungefär i stil med "bär ut ditt bajs till vägen" på den där lappen redan, så jag vet inte. Det känns som att vi redan passerat någon slags gräns.

måndag, maj 21, 2012

Magneter, magneter, här var det magneter!

Vet ni att man kan göra om sina Instagrambilder till kylskåpsmagneter på ett sjusärdeles enkelt sätt på Stickygram? Det kan man i alla fall. Man klickar lite bara, och några dagar senare har man magneterna i brevlådan. Jag bara säger.

/enmänniskabehövermångamagneter_80

Och så var det med den saken

Min mamma skickade ett sms innan och undrade om det hade hänt något, eftersom jag inte bloggat på några dagar. Det har det inte. Eller jo, följande har hänt: Vi åkte till landet. Där var det sol. Jag struntade i min blogg.

Nu är jag tillbaka!

fredag, maj 18, 2012

Mmm... tårta

Om ettåringen tyckte att livets första tårtbit var god? Jovars.

Svante 1 år

Ett av världens två bästa barn fyller år idag. Och det kan man ju konstatera: Det har hänt en del ändå, det senaste året. Svante har till exempel blivit mycket mindre skrynklig. HURRA FÖR DET! OCH FÖR SVANTE! SOM KAN SÄGA MAMMA NU! JUBEL OCH FANFARER!

torsdag, maj 17, 2012

Den listiga lilla räv jag närt vid min barm

- Så, Rufus. Nu har vi läst två böcker, som vi brukar. Nu är det dags att sova.
- MEN...
- Inga men.
- MEN... JAG VILL JU LÄSA FÖR DIG OCKSÅ!
- Vill du?
- JA-A. EN KORT LITEN BOK SKA JAG LÄSA FÖR DIG.
- Ooookeej, då.

- lång urvalsprocess av kort bok -

- SÅ! DEN HÄR BLIR BRA.
- Ooookeej, då. Ska du läsa den för mig nu?
- NEJ.
- Men du sa j...
- JA, JAG SA DET. FAST JAG KAN JU INTE LÄSA, KOM JAG PÅ. SÅ DET ÄR BÄTTRE OM DU LÄSER, TYCKER JAG. FÖR MIG. SKA VI GÖRA SÅ?

Swosh!Imorgon fyller min lilla korviga bebis ett år, och blir ett barn. ETT ÅR! ETT BARN!

Kan inte förstååå, osv.

Lätt det snabbaste året jag någonsin levt.

Konstant i mina öronDet är ta mig tusan inte ofta jag pratar om musik, people. Förutom när Säkert! släpper något nytt då, kanske. Men så är det också då (och bara då) som jag hetslyssnar på samma skiva om och om igen för att jag gillar den så sabla mycket. Då, och så möjligen nu också. Sedan It's a bird! It's a plane! släppte sitt album Here comes the sun för lite drygt en vecka sedan har jag lyssnat på den på repeat. Och det är inte för att jag råkar känna ena halvan av bandet som jag säger så här, utan för att jag verkligen menar det: Skivan är sjukt bra. Ni borde kolla upp. Om man har Spotify kan man lyssna här.

onsdag, maj 16, 2012

Men på Twitter! Ni skulle bara veta.

Ni vet under hela dagen idag, då jag inte skrivit ett enda blogginlägg för att roa er, fast ni suttit och väntat vid era datorer som små trogna hundar? Då har jag twittrat som en liten maniac om viktigheter såsom post it-lappar, kissnödighet, tandborstning, fejkvaniljdoft, vegomat och bruna bananer.

Jag bara säger.

Ibland är det sannerligen på Twitter det händer.

/@onekligen

Bollebygdiska, är det ett ord? Borde det vara.

Förra gången jag var i Bollebygd och gjorde författarbesök skrev jag ett blogginlägg efteråt som gjorde bambapersonalen* så glada att de enligt uppgift satte upp inlägget på väggen. Så nu känner jag pressen. Men som tur är för både mig och bambapersonalen i Bollebygd kan jag konstatera att jag gillade den vegetariska maten väldigt mycket! Idag också.

Och eleverna var också fina, för den delen.

Har nu pratat med samtliga åttor (idag) och samtliga nior (i höstas) på denna ort. Man skulle därmed kunna konstatera att Bollebygd ligger väldigt bra till i statistiken kring orter med hög andel ungdomar som läst åtminstone delar av mina böcker. Trea, skulle jag tro. Efter Växjö (tvåa) och Borgholm (etta). Trevliga ställen, samtliga. Sa hon, helt apropå inget.

*Men alltså, det heter så på bollebygdiska, tror jag. Även om jag nu hellre skulle kalla den där bamban för matsal själv.

tisdag, maj 15, 2012

Plötsligt i Borås

En gång när jag var på skolbesök någonstans i en främmande stad och bodde på hotell så beställde jag upp klyftpotatis och bearnaisesås på rummet, som jag sedan åt i badkaret. Det kändes lite som en milstolpe i sunk, faktiskt. Att äta friterade grejer med sås i badet.

Så i skenet av den episoden känns det fullt friskt att jag just nu ligger nerbäddad i en fluffig hotellsäng i Borås och äter ostbågar och dricker vin och läser bok. Civiliserat och normalt och allt sånt där. Sjukt lyxigt, till och med.

Folk i allmänhet verkar tycka att det här är den jobbiga delen med att vara på jobbresa; att vara borta från hemmet, bo på hotell själv, inte ha något sällskap och inget att göra i en främmande stad. Vi kan väl säga så här, va? Jag tycker inte alltid exakt samma som folk i allmänhet.

Mvh
supernöjd_80

Lisas läsdagbok: Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll

Nytt extremroligt uppdrag jag fått: Att recensera ungdomsböcker i Svenska Dagbladet.  Idag publiceras min första recension, en text om "Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll" av Linda Belanner och Fredrik Persson. Vill du veta vad jag tyckte om den så kan du läsa texten här.

Och, bonusmaterial! En sak som inte fick plats i recensionen är hur mycket jag älskar titeln på boken, så nu tänker jag säga det här: Jag älskar den väldigt, väldigt mycket. Hade lätt platsat i min samling av snygga boktitlar som jag höll på med som sjuttonåring.

måndag, maj 14, 2012

Skrivkurser - save the dates

Idag har jag och Johanna planerat för den där skrivkursen för nybörjare som vi pratade om för ett tag sedan, om ni minns? Och bestämt datum! Det blir skrivkurs för nybörjare den 1-2 september (i Stockholm), och den kommer att kosta 1800 kronor. Skriv upp datumet nu, om ni är sugna på att gå!

Vi kommer också att ha en kvällskurs där vi kokar ner innehållet från dag 2 i kursen som vi haft för folk som redan skriver till några timmars föreläsning. "Så gör du när ditt manus är klart" - om hur man vet när manuset är klart att skickas, vart man skickar, följebrev, refuseringar, och arbetet på förlaget. Den kvällskursen blir den 4 september, och den kommer att kosta 750 kronor.

Mer information om kursernas innehåll och upplägg kommer, det här är bara så att ni i god tid ska veta när de går av stapeln. 

Men vill ni vara helt säkra på att få plats, och boka på direkten, så går det så klart bra. Då mejlar ni mejlaintenu@gmail.com, så får ni veta hur bokningen går till.

Hoppas vi ses!

Tjat, tjat, tjaaat

Jag har köpt en cykelhjälm nu.

Okej?

Mitt förtjusande huvud kommer alltså förhoppningsvis även fortsättningsvis vara hyfsat intakt. Om än med mer tillplattad frisyr.*

Ni kan således sluta titta strängt på mig i denna sekund.

/lydigt lamm

*Vän av ordning undrar givetvis: Hur är det möjligt för en människa som redan har Världens Plattaste Hår att platta till frisyren ytterligare? Det går, är mitt svar på den relevanta frågan. Det är svårt, men det går med lite vilja.

Jag kan cykla, jag är inte rädd

Ameh, gissa vem som CYKLADE till jobbet i morse då?

Inser att det kanske inte låter lika oerhört som det känns, men ni snackar alltså med en person som inte ägt en cykel på... sju år? Och aldrig cyklat i Stockholm.

*applåderar mig själv*

samt

*googlar cykelhjälm*

söndag, maj 13, 2012

Söndag kväll

Nu är jag hemma igen och jag är mycket solröd i huvudet och mycket glad i resten av mig och i mycket stort behov av en dusch i största allmänhet.

Det här har jag fått i present på min 32-årsdag: Dollar. Cykel. Cykelkärra. Och vitsippor.

Känner mig bortskämd.

Gillart.

lördag, maj 12, 2012

Glimtar av en födelsedag

Hör mitt icke-klag ljuda över nejden. Fy farao vilken fin dag jag har.

fredag, maj 11, 2012

Nedräkningen har börjat

Jaha, nähä, här sitter jag på torpet och laddar mentalt för födelsedag. Det är, uppskattningsvis, cirka EN TIMME tills jag fyller år. Känner ni peppen?

Jag ska få tårta med kiwi och jordgubbar på. Av Rufus. Jag försökte försynt önska mig en med blåbär, men där gick jag bet. Tydligen är det inte den som fyller år som bestämmer sånt, utan Rufus. Där ser man.

Natti natt!

Jag förväntar mig skönsång och fanfarer på sängkanten framåt gryningen, okej? Okej.

onsdag, maj 09, 2012

That's my boy

Det här med att Rufus ljög ihop en helt sanslös historia för mig innan idag och började gråta av inlevelse när han berättade för att han tyckte den egna lögnen var så outsägligt sorglig?

*stolt*

Mvh
Skrattar åt mina egna skämt och gråter åt mina egna sorgligheter

Pantone 711

Dagens WOHOO: Nytt skal till telefonen. Väldigt fint, om jag får säga det själv. Och det får jag ju tydligen. 

(Finns i några färger till, här.)

tisdag, maj 08, 2012

Och så var det med den tisdagen

Idag hade jag tagit på mig en vit blus som jag tänkte kunde passa fint när jag pratade retroböcker på Akademibokhandeln. Nytvättad och fin, var den. Och strök den gjorde jag. Sedan hällde jag 1. Mat och 2. Bläck på den, och så var det med det.

Men nu har jag en ny vit blus i min ägo istället! Och det är ju ändå trevligt.

Även om nu "blus" är ett rätt fånigt klädesplagg.

Rolig grej 1: Det kom bloggläsare till Akademibokhandeln! Minst två stycken. (Hej ni två om ni läser det här, vad glad jag blev att ni kom!)

Rolig grej 2: Det finns choklad i skåpet ovanför kaffebryggaren.

Rolig grej 3: Och nu tänker jag äta den när jag ser på tv.

måndag, maj 07, 2012

Frågor om författargrejen

En väldigt smickrande grej är att det börjar trilla in fler och fler frågor från högstadieelever som ska göra skolarbeten om författare och har valt mig. Fatta! Valt mig! De vill veta hur min barndom var, och sånt. Och om jag har något budskap i mina böcker.

Eftersom det tar mig cirka tusen år att svara (Min barndom, säger du? Den var väl... eh... bra?) har jag satt ihop en sida här på bloggen nu med FAQ och svar. Och lite länkar till ställen där jag skrivit om skrivande.

Här! Hittar man den sidan.

Slit den med hälsan, högstadiekids.

Just nu från barnrummet

- MEN PAPPA, LÄÄÄÄÄS!
- Mummel, mummel, mummel.
- MEN NEEEEJ! INTE SOVA. LÄÄÄÄÄS!
- Mummel, mummel, mummel.
- LÄS DÅ! OCH HÅLL BOKEN UPPÅT! SOV INTE! LÄÄÄÄS!
- Mummel, mummel, mummel.
- ÅÅÅÅ... HÅLL UPPÅT! JAG BLIR GALEN PÅ DIG! LÄÄÄÄS!
- Mummel, mummel, mummel.
- PAPPA? NU HAR JAG LÄST KLART DEN HÄR SIDAN HÄLV. HALLÅ? PAPPA? HALLÅ?

Hehe.

Kom till Akademibokhandeln!

Imorgon klockan 18.00 (tisdag 8 maj) pratar jag och Susanna Hellsing på Akademibokhandeln City i Stockholm (Mäster Samuelsgatan) om bilderböcker från 50-, 60- och 70-talet. Om "Historien om Någon", "Krakel köper en klubba", "Gertrud på daghem" "Det underbara trädet", "Sprätten satt på toaletten" och "Allra käraste syster", till exempel. Och om trender och tidstypiska detaljer i böckerna från respektive årstionde. Kom och lyssna! Gratis, öppet för alla, och mysigt. 


Veckans vego: Burgare med pesto och ost

Det är svårt att göra biffar och burgare och sånt där på quornfärs eller sojafärs och få dem att hålla ihop i stekpannan. Believe you me, jag har testat tusen gånger. Men de här burgarna! Helt magiska. Håller ihop, blir asgoda, inte det minsta torra och trista. Jag tycker de blir godast på quornfärs, för jag gillar quorn bättre än soja, men båda funkar.

Du behöver (till 6 burgare):
300 g quornfärs/sojafärs
2 ägg
4 msk potatismjöl
1 dl riven ost
1/2 dl matlagningsgrädde
1 hackad vitlöksklyfta
2 krm salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk chiliflakes eller paprikakrydda
1 msk pesto
olja att steka i
hamburgerbröd
god dressing, t ex mosad avokado blandad med gräddfil, pressad vitlök och lite örtsalt
tomater, rucola, rödlök eller annat gott

Gör så här:
1. Lägg quornfärsen i en bunke.
2. Knäck i äggen, tillsätt potatismjölet och övriga ingredienser och rör om så att allt blandar sig.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna, klicka i färsen till hamburgare, 1-2 cm höga, och stek ett par minuter på vardera sida.
5. Skär grönsakerna, bygg hamburgaren som du som du vill ha den.
6. Ät.

Recensioner och sånt

Jag påbörjade en lista häromdagen med länkar till recensioner av "Allt jag säger är sant", mest för att själv ha dem samlade någonstans. Och, alltså! Jag är så himla glad för att det skrivs om den! Och för att det skrivs så fina grejer! Hojta gärna om du/någon du vet skrivit en recension som jag missat ta med på listan, så uppdaterar jag efter hand.

Recensioner i gammelmedia:
Svenska Dagbladet (spoileralert!)
Smålandsposten
Sundsvalls tidning 
Magnus Utvik recenserar i Gomorron Sverige


Recensioner på bloggar/webb:
Boksnack
Bokfreak
Andreas bokblogg
Boksynt
Litteraturmagazinet
Barnboksprat
Milnerbibblan
Enligt O
Malins bokblogg
Tonårsboken
Bokgalleriet
En bok om dagen
Barn & ungdomsbokbloggen
Bokcirkus
Dagens bok
Bokmamma
BibliotekMitt
Biblioteksbubbel
Tornedarling
Boktipsbloggen
I bokens värld är allting möjligt
I'm winning you with words
Tinis
Bibli
Annas resa
Recenzion
Stardustan
Bokboxen
Sofies bokblogg
Kulturkoftan
Bokclara
Bokomaten
Bookbirds
Bokträdet
Flaskposten 
Boksnack
Mina bibliotek
Täby bibliotek
Ylvas läsdagbok
Bokbabbel
Haganäs bibliotek
Bokbiten
Fiktiviteter
Bokugglan
Flisans boktips
Linje 500
Ge oss boken
Boknea
En plats i bokhyllan
No absolute truth
Besattheten
Tid för en bok
Janas bokhylla 
Kusiin Vitamin
Bibliotekskatten

söndag, maj 06, 2012

Fler recept coming up

Några av er har undrat vad som hände med Veckans Vego-recepten. Det kan jag tala om för er: Jag slutade laga mat. Ty så är regeln i detta hushåll, att den som är hemma med barn även lagar middag. Således kommer jag hem till dukat bord varje dag. HIGH FIVE! Det är sjukt trevligt. Men det är dåligt ur matbloggningssynpunkt, för vem i hela världen tänker på att lägga upp maten lite snyggt på en tallrik och fota den när den står där mitt framför näsan och man kan fokusera på att äta den istället? Inte jag.

Men, men. Jag ska försöka skärpa till mig.

Imorgon ska jag berätta för er om superburgarna som inte trillar sönder i stekpannan.

Glimtar av en vecka

Den uppmärksamme bloggläsaren noterar genast att det ligger en ny matta på vardagsrumsgolvet. Och det gör det ju! Jag fick presentkort på den i julklapp i julas, och har ever since then gått in och kollat lagerstatus på Ikea stup i kvarten. Slut, slut, slut, hela tiden slut. Men idag! Fanns den inne. Och nu ligger den här och är randig och fin och fantastisk. Så, att... God jul!

Milstolpe

Rufus har övernattningskompis här. På varsin kudde, bredvid varandra i hans säng, ligger TVÅ treåringar och sover. Förstå hur sött! Jag har varit inne och tittat på dem multipla gånger pga urgulliga. (Och då syftar jag inte på de multipla gånger jag var tvungen att gå in och titta på dem innan de somnade pga snacksaliga och studsiga i en halv evighet.)

Så himla stora, helt plötsligt.

Snart sitter han väl här vid matbordet och brölar och äter hela limpor till frukost.

fredag, maj 04, 2012

Hörde ni startskottet?

Idag har jag påbörjat planeringen av vad som eventuellt kan ska komma att bli min tredje roman så småningom.

- PLATS FÖR APPLÅDER -

Det betyder förvisso ingenting, eftersom uppskattningsvis 99% av arbetet återstår, och risken att jag ändrar mig/kommer av mig/byter spår under de närmsta veckorna är ungefär lika stor, men! Eftersom jag är så till den milda grad korkad att jag tror på allt som står i den här bloggen så skriver jag det ändå: Idag har jag bestämt vad nästa bok ska handla om och öppnat ett nytt worddokument och börjat. Fullständig övertygelse än så länge: Den kommer bli fan-tas-tisk.

Mvh
Ontopoftheworld_80

torsdag, maj 03, 2012

P.S 3

Går och lägger mig nu, så ni slipper det här glada tjoandet.

P.S 2

Jag har ett skolskåp i min hall.

Det tog bara 1,5 år sedan vi pratade om det sist men nu står det där till slut.

Ska bara lacka om det lite, så ska ni få se sen.

Spontan känsla inför ovanstående: WOHOO! WOHOO! WOHOO!

P.S

Jag gillar våren också. Den är fin.

Glimtar av en torsdag

Plötsligt en torsdag tog jag föräldraledigt och använde Svante som stilleben. Det var kul! Sedan slog vi in paket, drog till bästis-Karin och hängde på en solig balkong. Det var också kul! Sedan hämtade vi Rufus, och käkade äpple. Det var kanske inte så kul just det där med äpplet, men det var gott. Precis som humöret på samtliga inblandade under dagen.

Totalt får den här torsdagen 5/5 i betyg.

Det får man ju ändå vara nöjd med.

onsdag, maj 02, 2012

Lisas läsdagbok: Det blod som spillts

Det här har jag läst: Det blod som spillts, av Åsa Larsson.

Och det är en: Uppföljare till deckaren "Solstorm" som jag läste häromdagen och gillade så mycket att jag direkt kastade mig över den här. Det handlar fortfarande om samma människor (Rebecka och Anna-Maria och Sivving och alla de där), och samma miljö (Kiruna). Men mordet är nytt!

Det här gillade jag med den: Karaktärerna, språket och landsbygdsskildringen. Precis som i den första boken, och precis i den ordningen. Själva deckarintrigen (som alltså kommer i fjärde hand) är också okej, men inte lika spännande den här gången.


Det här gillade jag inte med den: Varggrejen. Parallellt med berättelsen om mordet och Rebeckas vedermödor får man läsa små passager om en varg. Det är inget fel på passagerna om vargen, men de intresserar mig inte något vidare. Och över lag tyckte jag inte riktigt lika mycket om den här boken som jag tyckte om den första (för var inte den här lite segare?) men jag tänker ändå läsa resten av böckerna (det finns hittills tre till).

Ettåring på vift

På förekommen anledning: Har ni tips på hur man roar en ettåring på ett flygplan i åtta timmar? Treåringen är ju lätt (böcker och film och ätbara grejer). Men den ilskna ettåringen? Som sitter still högst tre sekunder i taget om han får bestämma? Som inte fattat poängen med vare sig böcker eller film ännu? Tricky.

Hittills har jag kommit på musik. Det är hans bästa grej. Men jag känner ändå att det lär finnas en gräns för hur länge han kommer att vilja sittdansa och skaka sina knubbiga armar i luften till "Hjulen på bussen".

OCH VAD GÖR MAN DÅ?

Svar till: redanresfeber_80

Efter helgen

Närmar mig med myrsteg allt det där som tar vid efter en ledighet i internetskugga: jobb, mejl, blogg, vardag. Det går rätt långsamt. Det finns onekligen en charm i att dra omkring i ful fleecetröja i de småländska skogarna och hänga med sin flock hela dagarna. Och bara tänka på det allra viktigaste sakerna som: När ska vi äta? Vad ska vi äta? Finns det kakor? Vem vill följa med och kolla på kossor? Samt: När får man börja sova?

Men, men.


Det ska nog gå det här också.

Snart har hjärnan vaknat så vi kan prata igen.

...