måndag, mars 17, 2014

Att vända sig till ett bokförlag med sitt manus för första gången

Det händer då och då att jag får frågor på mejlen om hur man gör när man har skrivit ett bokmanus och vill skicka det till ett förlag. Har jag några tips? Och det har jag faktiskt! Så nu kommer en snabbgenomgång (nåja) här ifall det finns fler intresserade.

1. Skriv färdigt ditt manus. Inget förlag (som jag känner till) vill ha halva böcker i sin brevlåda. Du måste ha hela berättelsen klar innan du kan skicka in, och du ska helst ha korrläst den och jobbat igenom den några fler gånger än vad du tycker känns rimligt.

2. Researcha vilka förlag som kan tänkas vara intresserade av just ditt manus. Vad har du skrivit för typ av bok? Vilka förlag i Sverige ger ut den typen av böcker? Gå till biblioteket eller bokhandeln och glo runt, och skriv ner namnet på de förlag som verkar ge ut den typ av bok du skrivit, och koncentrera dig sedan på dem. Det är liksom ingen vits att skicka ett bilderboksmanus till ett förlag som inte ger ut bilderböcker, eller en deckare till ett förlag som bara ger ut poesi.

3. Kolla förlagens hemsidor. Ta din lista med förlag du kan tänkas vända dig till, och googla dig fram till deras hemsidor. Där står det oftast hur de vill ha in manus. De flesta vill fortfarande ha manusen utskrivna och inskickade med vanlig post. Andra vill ha ditt manus på mejl. Kolla upp det, och lyd snällt alla anvisningar du hittar. Och skicka inte in originalbilder om du illustrerat, tänk om de kommer bort? Vad jobbigt det vore.

4. Skriv ett följebrev som du skickar med ditt manus, och lägg inte ner en livstid på att formulera det. En halv A4-räcker, och följebrevet ska kort presentera dig och ditt manus. Det finns spaltmeter med tips och tricks på internet om följebrev, och historier om folks extraordinära exempel. Och säkert funkar det att extraordinära sig ibland. Men jag tycker generellt att man kan strunta rätt mycket i det där, för det är ändå inte följebrevet det står och faller på, det är ditt manus som är det viktiga. Men några korta grejer jag tänkt på: Var inte för personlig! Du behöver inte berätta att du har tre katter och en son som gillar majskrokar eller att dina barnbarn älskar din berättelse. Och du behöver inte skicka med en bild på dig själv heller.

5. Posta eller mejla iväg ditt manus. Du kan skicka till flera förlag samtidigt om du vill. Det kanske är rimligt att välja ut några stycken i en första vända? Förslagsvis de förlag du allra helst vill ska ge ut din bok. Drick sedan lite bubbel och klappa dig själv på ryggen. Herregud, vad bra du är! Oavsett resultat så är det faktiskt skitcoolt av dig att ha skrivit färdigt ett helt bokmanus.

6. Ha tålamod. Det tar ofta lång tid innan man får respons (Flera månader! Ett halvår!) och jag tror man ska vara försiktig med att ringa och tjata eller mejla och fråga efter omdöme i onödan. Det händer så klart att manus kommer bort eller glöms, men i de allra flesta fall handlar det bara om att vänta och hoppas och vänta och hoppas och vänta och hoppas. Gör det.

7. Tackla beskeden like a boss. Det är svårt att bli antagen av ett bokförlag. Varje år kommer det in massor av (ibland flera tusen) manus till förlagen, och endast ett fåtal av dem blir antagna. I de allra flesta fall blir man refuserad, och får ett "Tack för visat intresse. Vi kan tyvärr inte ge ut ditt manus" som svar efter de där månadernas väntan. Det är naturligtvis pisstråkigt. (Och då surar du en stund, och sedan skickar du manuset till ett annat förlag.) Men ibland händer det att förlagen tvekat lite. Då kanske du får ett svar i stil med: "Tack för ditt manus! Vi har läst det med stort intresse, men kan tyvärr inte ge ut det som det ser ut idag. Vi tror att du skulle vinna på att skriva om berättelsen och fokusera mer på XX istället för YY." Det här är superbra nyheter! Det betyder att förlaget verkligen sett potential i ditt manus, och tagit sig tid att läsa det noga och till och med komma med ändringsförslag. Nu jublar du en stund, och sedan sätter du dig ner och skriver om ditt manus. Ordentligt! (Efter förlagets tips. Om du känner att det kan ligga ett korn av sanning bakom tipsen, alltså. Och det kan det oftast.) Och när du gjort det så skickar du in det till samma förlag igen, och håller tummarna för att de ska gilla det bättre den här gången. Ja, och så händer det ju också att ett manus blir antaget. Då får du ett mejl eller telefonsamtal från en förläggare som säger: "Vi har läst ditt manus, och gillar det verkligen. Är det fortfarande ledigt, eller har något annat förlag nappat?" Då jublar du verkligen. KONFETTI OCH FANFARER! Snart har du gett ut en bok. High five!

8 kommentarer:

Eelena sa...

Tack så hjärtligt! Ungefär hur lång tid tog det från den första idéen till att du hade den färdiga boken i handen första gången?

Lisa sa...

Åh, Eelena, låt oss säga... en evighet? Eller för att vara mer exakt: Nästan tre år.

Eelena sa...

Hade det med att göra att det var svårt att få förlagen att säga ja eller att tiden för själva skrivandet var knapp? Känner lite att livet i stort tar ganska stor plats och att minuterna för aktivt skrivande blir ganska få.

Lisa sa...

Exakt så, Eelena, det tog lång tid att skriva, svårt att få ihop det med annat jobb etc. Och processen på själva förlaget är också rätt lång (minst ett halvår, ofta mycket mer) från det att man blir antagen tills boken är klar.

Unknown sa...

Misstänkte att det var så. Tack för svaren!

Anonym sa...

Tack så mycket för inlägget! Där fick jag svar på en hel del jag undrat över :-)

Bokdetektiven sa...

Vilka kloka och bra råd! Följ dem, säger jag. På förlag har man oftast väldigt mycket att göra, så noggrannhet inför inskickandet av manuset och tålamod därefter är nog det allra viktigaste :) Kul det där med följebrevet, blir ibland nästan till "urban myths" gällande personlig form och unika idéer ;)

Anonym sa...

Tyvärr ibland alldeles för invecklat och URÅLDRIGT att skicka in manus till vissa bokförlag:

för det första tar många av dem bara emot manusförslag via brev, det vill säga du måste alltså skriva ut hela manuset på rena papper och skicka iväg det postledes.

I mina ögon riktigt struligt, invecklat och inte minst onöigt kostsamt.

Varför inte bli lite MODERNARE - vi lever ju mitt i dataåldern trots allt - och se till att ordna så att folk kan skicka in sina manus direkt över nätet istället, till exempel via något HTPL- massutskick programkvara eller liknande istället?

Ja, nästan så att det till och med borde bli ett krav/ lagstadgad för att ens få öppna bokförlag idag i mina ögon.

Själv drar jag mig tyvärr ofta att själv skicka in bokmanus till bokförlag just för den i mina ögon minst sagt väldigt struliga och osmidiga brevvägen.

Trodde som sagt att vi levde på 2010-talet och inte 1930 - 1940- talet höll jag på att säga.