onsdag, januari 29, 2014

Under produktion


Kolla! Här står illustratören Emma Göthner och roddar sin urgulliga son Peder med ena handen och presenterar färdiga bilder till vår bilderbok om dinosaurier, Ivar träffar en stegosaurus, med den andra handen. Så himla cool person! Och så himla fina bilder! Om det hade funnits ett yrke som var typ "sitta bakom ryggen på en illustratör hela dagarna och glo imponerat på penslar och säga 'oooo! aaaa! Vad du ritar fiiiint!' och ge hen ryggdunkar lite då och då" så hade jag velat ha det jobbet. Jag nästan svimmar av älsk vid åsynen av skisser och penslar och färgkluttar och såna där konstnärliga mappar, så jag hade varit ett ess i den rollen, känner jag.

Är väldigt glad över denna bok, denna Emma, detta allt.

Roligt är vad det är.

tisdag, januari 21, 2014

Nytt avsnitt av podcasten

För några veckor sedan var det en lång artikel i SvD om att sociala medier och internet inte finns i litteraturen, att författare är nostalgiska och hellre låter sina romankaraktärer skriva vanliga pappersbrev än att skicka sms.

Well, "författare" och "författare", tittar man minsta lilla millimeter utanför fåran av folk som skriver romaner för vuxna så hittar man en hel hop författare som skriver för ungdomar. Och i de böckerna finns det MASSOR av internet!

Nya avsnittet av podden handlar om det, om sociala medier i dagens ungdomsböcker. Hur mycket pallar man? Och hur bra blir det? Vi har läst "Lex bok" av Sara Kadefors, och pratat med 14-åriga Albin Sunden. Och eventuellt brutit ihop en smula på slutet.

In och lyssna!

tisdag, januari 14, 2014

Tjuvtitt: Ivar träffar en stegosaurus

Okej, *trumvivel*...  säg hej till Ivar! Han är huvudperson i den nya bilderboksserien som jag och illustratören Emma Göthner håller på att göra. Ivar är nästan världsmästare på dinosaurier, och har en låda på sitt rum som heter Dinolandet. Där bor alla hans leksaksdinosar. En kväll, när pappa redan ligger och snarkar bredvid Ivar i sängen, hör Ivar ljud från Dinolandet. När han kryper dit för att titta blir han helt yr i skallen av förvåning. Dinosaurierna lever! På riktigt. Och i nästa sekund har Ivar blivit liten som en myra och får följa med in i Dinolandet han också...

Vi tänker: Lite fakta (om de olika dinosauriearterna), men mest spännande saga och lekfullt äventyr. I en och samma bok. Bilderna är inte klara, som ni ser, det här är skisser, men idag när Emma visade mig några av sina färdiga original var jag tvungen att pipa helt förtjust pga är så himla kär i Ivar (det lilla gullot), och så himla kär i Emmas dinosaurier (som typ har mer personlighet än jag har själv). PEPPEN! Som vi säger här på internet.

Den första boken heter "Ivar träffar en stegosaurus", och den släpps i sommar. Sedan kommer "Ivar träffar en tyrannosaurus", och just nu håller jag på att skriva manus nummer tre, som ska heta "Ivar träffar en diplodocus".

Den uppmärksamma bloggläsaren tänker nu: Ameh! Hon har ju snott den här idén från sin egen son, och hans Dinoland. Det har den uppmärksamma läsaren rätt i. Men det är ju för att jag inte tycker det är så jättekul i längden att bara läsa faktatexter om dinosaurier tio gånger om dagen (hur bra de där faktaböckerna än är)? Det är ju för att jag längtar efter sagor och äventyr också? Fick ju gå in och styra upp, som ni förstår.

Hoppas ni gillar så småningom!

måndag, januari 13, 2014

De sista trötta hacken

Jag påminner så himla mycket om vår bil med skruttigt batteri när jag somnat hos barnen vid läggning på kvällarna. När jag vaknar till efter en halvtimme och upptäcker att båda barnen sover sedan länge, och jag har dreglat lite på deras huvudkudde? Det är liksom omöjligt att förutse om det ska gå att sparka igång mig igen då, eller om jag tänker ge upp och självdö efter några trötta hack.

Just nu: pretty inne på att självdö, faktiskt.

Imorgon bitti ska jag in till stan (är så himla förtjust i detta återupplivade uttryck i mitt liv! In till stan. Det känns som om jag är femton igen och bor på bussavstånd från allt som händer. Vilket jag ju ungefär gör också, förutom att bussen är utbytt mot pendeltåg, och avståndet inte gör mig det minsta frustrerad, det känns bara rätt skönt) och presentera en ny bilderbok som jag skrivit på Rabén & Sjögrens säljkonferens. Eller ja, alltså. Jag har inte skrivit boken på säljkonferensen. Men ni fattar. Det ska bli roligt! När jag kommer hem ska jag visa er bilder på boken och huvudpersonen och allt. Det ska bli ännu roligare.

Hej på er.

Gästbloggar på Bokcirklar

Yo! De kommande två veckorna är jag gästbloggare på Bokcirklar.se. Om ni klickar er in dit kan ni till exempel ta del av en helt ovidkommande utläggning om hur svårt det är att vinka naturligt i vuxen ålder.

I övrigt kommer det handla om böcker och skrivande.