måndag, februari 13, 2017

Februarifoton #13 Till middag idag

Jag vet inte vad det blir för middag idag, för vi orkade inte göra någon matplanering och handla något igår. Men Gustav är hemma och vårdar sjuka barn. (Och gör en matplanering? Handlar?) Jag gissar på pytt med rödbetor och stekt ägg. Det är en rätt som Gustav ganska ofta lagar och som hela familjen tycker om. Eller möjligen: Knyten med svamp? Vi har frysen full av dem, kvar sen festen vi hade här hemma i lördags. Vi var väl tjugo personer eller nåt. För ett drygt år sedan åt vi knyten till nyårsmiddag, och då utropade jag 2016 till KNYTETS ÅR. Sen lagade jag noll knyten det året. Men nu! Det är faktiskt en ganska kul festrätt?

Receptet är från "Plenty" av Yotam Ottolenghi, och knytena består av blandad skogssvamp (vi tog karljohan, skogschampinjoner och portabello), centimtetertjocka skivor av kokt potatis, hackad vitlök, jättemycket färska kryddor (vi tog persilja, timjan, körvel och dragon), en skvätt Pernod och grädde. Sen lägger man alltihop på kvadratiska bakplåtspappersark, knyter ihop dem (hit kan man förbereda långt innan) och skjutsar in dem i ugnen i 20 minuter. Vi åt ris till.

Plus med detta: Kul att servera knyten till varje gäst, fint och gott.
Minus med detta: Det tog lite tid att göra och knyta ihop tjugofem knyten. (Men inte till närmelsevis lika lång tid som det tog att skala jordärtskockor till soppan jag lagade på den här festen förra året, så...)

Ugnen ska vara på 200 grader.

1 kommentar:

Koko sa...

Jag kommer aldrig mera i hela mitt liv att laga jordärtskockssoppa åt flera än två personer åt gången. Jag trodde min hand skulle gå sönder av skalandet. Mycket gott, men SÅ himla pilligt!