tisdag, mars 21, 2017

Sving och studs

En härlig grej med den härliga veckan i härliga Krakow var att vi steg upp på morgonen och körde ett halvtimmes yogapass framför youtube innan frukost. Detta är så fruktansvärt out of character för mig att jag liksom nästan måste fnissa när jag skriver orden "yoga" och "morgonpass" i samma mening, och som från ett parallellt universum fattar att meningen också handlar om mig?!? Livet är så konstigt. Plötsligt står man där och "hittar sin hund" och "strävar neråt med hälarna".

Baksidan av mina lår är stela som vore de gjorda av trä. Vaderna orkar jag inte ens prata om.

Och det är ju trist, bland annat för att det gör ont som in i helvete att "hitta sin hund" och "sträva neråt med hälarna" med en kropp gjord av trä, men det är också kul, för det finns enorm förbättringspotential.

Igår hade vi balansövningar på ridlektionen, barbacka. Det var typ så här: "Lägg er ner nu, med huvudet på hästens rumpa medan hästen går" eller "böj er ner och ta tag i vänster fot med höger hand medan hästen går" eller "lägg er framåt och nudda hästens öron med båda händerna medan hästen går". Fy fan, TESTA DET MED EN KROPP GJORD AV TRÄ?!?

Kämpa, Bjärbo.

En övning som alla ridlärare verkar älska heter Jorden Runt. Då sitter man först som vanligt på hästryggen. Sen svingar man ena benet över hästens hals, så man vrider sig själv ett kvarts varv och sitter på sidan, med båda benen på samma sida hästen. Sen svingar man vidare ett kvarts varv till, så man sitter baklänges på hästen. Sen vidare, så man sitter med båda benen på andra sidan hästen. Och sen sista kvarten, över med benet och tillbaka i ursprungsläget. Och hela tiden då med balans helst, så man inte ramlar av.

Jojo.

Jag vill att vi pausar en stund här vid formuleringen "svinga benet över hästens hals".

*paus*

ALLTSÅ?!?

Man sitter där på hästryggen. Man ser hästens hals. Den är som ett hinder där framför. Och man viskar desperat: Please pållen, böj ner halsen? Men så gör den inte det och ändå ska man från sittande bara luta sig lite bakåt, svinga sitt ena ben över halsen, OBS! utan att råka sparka den arma hästen, utan att tappa balansen, utan att ramla av?

Sure.

Sving, sving, inga problem!

Ridläraren tyckte även: Att vi skulle hoppa upp på den sadellösa hästen utan pall. "Ta lite sats, stampa ifrån, hoppa upp och lägg er med magen över hästens rygg, hitta balansen, svinga över benet, och res er till sittande."

Fatta succén detta hade gjort på youtube.

Medelålders sving och studs med träkropp, till häst.

11 kommentarer:

Martina sa...

Haha! Så kul läsning! Mest pga IGENKÄNNINGSFAKTOR *host host*

Marie sa...

Hahaha! Åh, vilket underbart skrivet inlägg, skrattade just så jag råkade dregla lite kaffe på den sovande bebisen i min famn... Åh, kämpa!

Lisa sa...

Låter helt jämra omöjligt. Ramlar man inte av under passet? Hästar är så himla höga...

mor Lena sa...

Men herregud; det låter otroligt. De hade väl bundit fast hästen både fram och bak när du skulle svinga över benet. Jag HADE DÖTT! Och garanterat fastnat direkt i manen.

Hanna sa...

Haha! :o)

Dagens skratt. Tack!

Den där om Jenny sa...

Älskar detta inlägg!

Lisa sa...

Glad att jag och träkroppen kan roa er :)

Kristin sa...

Härligt! Nästa steg är kanske kaptensvändning? :)Apsits är också ganska kul!

Anonym sa...

Låter helt omöjligt!
Youtube-yogan??!! Vill gärna ha tips på vad det var! Hälsningar från stela kroppen som har ont mest överallt./Malin Vbg

Lovisa sa...

Ha ha! Kan verkligen se det framför mig! :) Tror att jag testat dessa övningar för mycket längesedan och vill minnas att det inte var helt enkelt ens då, och då tänka sig hur det skulle ha varit med dagens version av kroppen - pust! (Lite filmsnuttar på temat hade som sagt lätt blivit en succé på youtube!)

Fru Björk sa...

Jorden runt är väl det samma som det som kallades kaptensvändning på min riskoletid. Då var det plättlätt. Tanken på det idag är big no no. Skyller det naturligtvis på mina signalkänsliga hästar...